Följ Bauer Media

Radiobranschen: Vi säger nej till ny radiolag

Nyhet   •   Mar 24, 2017 15:11 CET

Hämtat från debattredaktionen på DI.se: 

DEBATT. Nu avgörs framtiden för kommersiell radio i Sverige. Den 21 mars lämnade regeringen ett förslag på en ny radiolag till riksdagen. Förslaget syftar till att öka mångfald och konkurrens på radiomarknaden. Resultatet riskerar dock att bli det omvända.

Våra roller på den kommersiella radiomarknaden är olika. De större bolagen driver kanaler, medan de mindre upplåter sina sändningstillstånd genom kommersiella och redaktionella samarbeten. Det ger ekonomiska medel att bedriva annan medieverksamhet, så som oberoende lokal journalistik. Vi är fem fristående aktörer som konkurrerar med varandra men som också, på avgränsade områden, samarbetar med varandra. Dessa samarbeten är nödvändiga för en väl fungerande radioverksamhet, men kommer att omöjliggöras om förslaget till ny radiolag blir verklighet.

Den kommersiella radion bör ges förutsättningar att utvecklas under ett stabilt regelverk utan statliga ingripanden. Dagens flexibla regelverk möjliggör vissa typer av samarbeten mellan aktörer, t ex kring annonsförsäljning. Under ett kvarts sekel har regelverket prövats på alla möjliga sätt, vilket gjort att vi nu har en tydlig praxis som är väl känd. Denna förutsägbarhet och flexibilitet är en viktig förklaring till att radion nu står stark. Om allt detta rivs upp och ersätts med otydliga regelverk kommer vi att hamna i en situation av osäkerhet som hämmar investeringar och utveckling.

Alla dagens sändningstillstånd löper ut den 31 juli 2018. Inför detta ska nya sändningsområden bildas och sändningstillstånd för dessa auktioneras ut. Nya frekvenser är att vänta och därtill bättre geografiskt formade sändningsområden. Det är efterlängtat. Det är mycket angeläget att öka utbudet av radio, särskilt på de många platser i Sverige där utbudet är begränsat. Att genomföra en reform av sändningsområden och sändningstillstånd går dock alldeles utmärkt med dagens regelverk. Däremot tillåter dagens regelverk inte nationella sändningstillstånd. Det är bra. Låt det förbli på det sättet ­­­– If it ain't broke, don't fix it.

Tillsammans representerar vi närmare 80 procent av den kommersiella radiobranschen. Vi vill bevara dagens väl fungerande regelverk. Den nya lagen riskerar att kasta ut radiomarknaden i ovisshet och ett marknadsmässigt kaos. Det tjänar ingen på, allra minst lyssnarna. Låt den kommersiella radion få fortsätta att utvecklas och blomstra utan klåfingriga ingrepp. Förpassa förslaget om ny radiolag till papperskorgen.

Lennart Foss, Vd NTM
Per Bowallius, Vd Mittmedia
Richard Mazeret, Vd NRJ International
Staffan Rosell, Vd Bauer Media Group
Sture Bergman, Vd VK Media

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.